Algeria sijoituskohteena

Algeria on tällä hetkellä yksi mielenkiintoisimmista kohdemaistamme, jossa olemme aloittaneet yhteistyön joulukuussa 2013. Algeria houkuttelee monen alan osaajia ja yrittäjiä, mutta toisaalta maassa toimiminen asettaa myös haasteita. Algeriassa on välttämätöntä, että ulkomaisella yrittäjällä on paikallinen kontakti; maassa ulkomaalainen ei voi perustaa eikä omistaa yritystä ilman että paikallinen yritys omistaa siitä vähintään puolet eli 50%. Muutoinkin on erittäin tärkeää hankkia paikallinen kumppani, joka tuntee maan toimintatavat sekä yhteistyökanavat. On tärkeää tuntea esimerkiksi maan lait, jotka muunmuassa estävät perinteisen franchising-toiminnan, mutta jotka toisaalta ovat viime vuosina muuttuneet monelta osin kansainvälistä kaupankäyntiä helpottaviksi.

Olemme löytäneet Algeriasta yhteistyökumppaniksemme erittäin ammattitaitoisen algerialaisen mediatalon, Algerian Median, joka on ollut kiinnostunut monista ohjelmistoistamme. Maan koulutusta kehitetään tällä hetkellä voimakkaasti eivätkä Suomen koulun opetustulokset ole jääneet maassa huomaamatta. Suomen hyvistä oppimistuloksista on kirjoitettu muunmuassa Algerian lehdistössä. Tästä syystä erityisesti suomalaiset ammattilaisten laatimat opetusohjelmat kiinnostavat maassa kovasti.
Algeriaan on lähdössä meiltä muunmuassa suomalainen opetusohjelma, jonka ovat suunnitelleet suomalaiset kasvatusalan ammattilaiset, ja jota muokataan nyt yhteistyössä algerialaisen mediatalon, Algerian Median, kanssa maan opetuskäytäntöihin sopivaksi. Opetusohjelma on jo käännetty arabian kielelle ja nyt ohjelmaan tehdään vielä pieniä muutoksia ennen kuin se on valmis markkinoille. On hienoa, että olemme löytäneet Algeriasta sellaisen yhteiskumppanin, joka osaa kielen kääntämisen lisäksi ”kulttuurikoodata” ohjelmistomme Algerian kulttuuriin sopivaksi.

Algeriassa ei esimerkiksi vietetä muslimimaana joulua, mutta siellä vietetään Mouloudia, joka viime vuonna osui aivan joulun tienoille. Tästä syystä Algeriaan lähtevässä opetusohjelmassa on vietettäväksi juhlaksi vaihdettu joulun tilalle Mouloud ja pääsiäisen sekä juhannuksen tilalle kaksi eidiä. Juhlien viettotapoja on myös muokattu ohjelmassa siten, että ne vastaavat Mouloudin ja eidien viettotapoja. Opetusohjelman lasten nimet on vaihdettu siten, että kun Suomessa opetusohjelman lasten nimet ovat Ville, Viivi ja Vanessa, ovat ne Algeriassa Samir, Saarah ja Safia. Muutoksista huolimatta opetusohjelman sisältö ja opetettavat asiat ovat pääosin samoja, vaikkakin algerialaisessa versiossa lapset opettelevat tietysti arabian aakkosia latinalaisten sijaan. Aakkosia opetellaan erilaisten laulujen, pelien ja tehtävien avulla ja lapsi saa pelin kautta koko ajan palautetta osaamisestaan. Voit lukea lisää opetusohjelmasta sivulta ”Alif & baa maa Samir, Saarah wa Safia”.

Messut

Opetusohjelma on tarkoitus esitellä Algerian koulutusmessuilla, jotka järjestetään maaliskuussa 2016 Algerian pääkaupungissa Algerissa sijaitsevassa messukeskuksessa. Algerin messukeskus on suuri ja vilkas, joten oletamme, että opetusohjelmamme tulee kiinnostamaan messuvieraita. Eurooppalaiset ja amerikkalaiset tuotteet ovat Algeriassa yleisesti erittäin kysyttyjä ja haluttuja, vaikka toisaalta Algerian markkinoita kuvaillaan yleisesti myös erittäin hintasensitiivisiksi. Hinnoitteluun tuleekin kiinnittää maassa erityistä huomiota. Osa väestöstä on erittäin ostovoimaista erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Messukeskuksessa järjestetään paljon messuja, kuten automessut, kirjamessut ja rakennusalan messut ja messuilla on ollut ennenkin suomalaisia edustajia esimerkiksi rakennusalan messuilla. Monille messuille tulee edustajia ympäri maailman. Olemme suunnitelleet messuille esittelytilan, jossa lapset saavat kokeilla uutta opetusohjelmaa ennen ostopäätöstä. Messuilla algerialaisen mediatalon Algerian Median edustaja esittelee tuotteitamme ja oma suomalainen edustajamme on taustalla seuraamassa tilannetta. Kielitaidollisesti sekä kulttuurituntemuksen vuoksi koemme tämän olevan paras ratkaisu. Suomalainen edustaja standillamme toisaalta luultavasti lisää kiinnostusta tuotteita kohtaan, vaikkei edustaja kovin aktiivisesti varsinaiseen esittelytyöhön osallistuisikaan.
Algeria on erittäin kiinnostava maa myös muiden ohjelmistotuotteiden osalta ja suunnittelemme Algerian Median kanssa jo seuraavaa yhteistyöprojektia. Algeria on kehittymässä kovaa vauhtia ja suurten öljyvarojensa ansiosta tällä hieman tuntemattomaksi jääneellä lähes velattomalla maalla on varaa suuriinkin investointeihin!Comments are closed.